Prostata

prostatit farligt,prostatit alkohol,prostatit depression,prostatit naturläkemedel,kronisk prostatit huskur,prostatit cykling,prostatit smitta till kvinna,prostatit svettningar,prostatit psa,prostatit behandling,prostatit hund,prostatit internetmedicin,prostatit forum,prostatit cykling,prostatit viss,prostatit 1177,prostatit medicin,prostatit feber

Prostatainflammation Kallas på latin prostatit.

Prostatan är en liten körtel som sitter under urinblåsan och omger urinröret. Normalt är den lika stor som en valnöt.  Prostata är en del av det reproduktiva organet och producerar en del av sädesvätska som ger näring och skydd till spermier under utlösning.

Prostatit är ett mycket vanligt symptom komplex som drabbar män mellan 15-80+ års ålder.

Prostatit indelas i fyra typer

 • Akut Prostatit
 • Kronisk bakteriell prostatit.
 • Kronisk icke bakteriell prostatit.
 • Asymtomatisk prostatit.

 

Prostatit allmän Symptom

 

prostatit farligt,prostatit alkohol,prostatit depression,prostatit naturläkemedel,kronisk prostatit huskur,prostatit cykling,prostatit smitta till kvinna,prostatit svettningar,prostatit psa,prostatit behandling,prostatit hund,prostatit internetmedicin,prostatit forum,prostatit cykling,prostatit viss,prostatit 1177,prostatit medicin,prostatit feber

 

Prostatit påverkar ofta hela kroppen, men symptomen är mest lokaliserade i den nedre delen av magen och bäckenet och ger komplexa symptom som kan bestå av:

-Smärta, tryck eller obehag i den nedre delen av magen, pungen, penis, ljumsken, underlivet, innerdelen av låret, och stelhet i korsryggen.

-Urineringssvårigheter. Urinblåsträngning, tät och smärtsam urinering, svårt att starta urinering, svag urinstråle, dåligt tryck, efterdropp, tar länge tid att tömma urinblåsan, känsla att man inte tömmer urinblåsan, vaknar på nätterna för att urinera och kan få blod i urinen.

-Sexuella symptom pirrande känsla eller smärta i penis, lusten till sex minskar, svårt att få erektion eller behålla erektion under samlag, ont vid utlösning eller obehaglig utlösning, svårighet att få utlösning, blod i sädesvätskan.

-Allmänna Symptom trötthet, hängighet, ont vid avföring, infertilitet, ångest, depression.

Det är inte alltid man får alla symptom av prostatit samtidigt, det kan vara ett eller några av de ovan nämnda symptomen. Ibland man får inga symptom alls.

 

 • Akut Prostatit

Är alltid orsakad av bakterier, ofta E- coli. Det är inte ovanligt att man får blodförgiftning, man insjuknar snabbt och det krävs akut behandling. Man får hög feber, urineringssvårigheter eller urinstopp, kraftigt smärta i underlivet och ryggen.

 Det kommer i samband med akut urinvägsinfektion, efter instrumentering ex. kateter insättning, eller efter prostata cellprovtagning. Vid nedsatt immunförsvar, exempelvis vid en kraftig långdragen förkylning, stress under lång tid, okontrollerad diabetes.

 

 • Kronisk Bakteriell Prostatit

Är ett sällsynt tillstånd, vanligtvis kombinerad med upprepade urinvägsinfektion under flera månader. Det orsakad ofta av bakterier, exempelvis E- coli eller Enterococcus faecalis som är tjocktarm bakterie och hittas i prostatasekretodling.

Ibland kan det vara andra organismer, exempelvis Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis som är en könssjukdomsorganism som är svårt att hitta i prostatasekretodling.

Kronisk Bakteriell prostatit är vanligt bland män mellan 30-50 års ålder som är sexuellt aktiva, har flera partners och har oskyddat vaginalt, analt eller oralt sex . Även bland män som har upprepad urinvägsinfektion. Symptomen är lindrigare än vid akut prostatit men kommer i skov. Det krävs ofta långtidsbehandling med antibiotika.

 

 • Kronisk Icke Bakteriell Prostatit, Bäcken Botten Smärta (CPPS).

Är ett mycket vanligt tillstånd och representerar nästan 90 % av alla typ av prostatit. Den är lik kronisk bakteriell prostatit men man kunde inte isolera någon bakterie i prostatasekretodlingen vid flera tillfallen, och man utesluter könssjukdomssmitta. Bäckenmuskeln är ofta involverad med sammandragning och i spasmtillstånd som ger upphov till smärta och ömhet i bäckenets organ. Symptomen kommer i skov under lång tid, det kan vara flera år. Orsaken är inte helt klar, men det är relaterat till ökad inre prostatatryck, inflammation i bäckenmuskeln och stress.

 

Faktorer som på verka prostatit negativ

 • Tidigare bakteriell prostatit, kan leda till att bakterier inkapslas i prostata och är svår att upptäckas och svår att behandla.
 •  Förkalkning eller cystor i prostatakörtel kan innehålla bakterie.
 •  Obstruktion i prostatakanaler orsakar stagnation av prostatasekret och ökar det inre trycket.
 • Minskning av blodflöde i prostatakörteln.
 •  Urinrörsförträngning orsakad av ökad urinbacktryckt vid urinering och urinen kan tränga in i prostata och orsaka inflammation.
 • Upprepad könssjukdomssmitta.
 • Kronisk förstoppning och kronisk tarmsjukdom ex: Chons sjukdom, divertikulit.
 • Kyla kan leda till sammandragning av prostata, vilket ökar det inre trycket.
 • Alkohol, koffen, stark chili och citrusfrukt i stora mängder irriterar prostata.
 • Rökning försämrar blodflödet i prostatan.
 • Bäcken nervirritation eller skador som kan orsakar bäcken muskel sammandragning.
 • Långvarigt stillasittande och tighta byxor irriterar bäckenmuskeln.

 

 • Asymtomatisk Prostatit.

Där finns inflammation i prostata men ger inga symptom och upptäcks slumpmässigt, ofta vid andra utredningar eller behandling ex. i samband TURP (prostata hyvling), prostata biopsi i för utredning av PSA förhöjning, eller vid obduktion.  

 

Utredning

. Urinprov visar vita och röda blodkroppar.

. Urinodling för att ut sluta urinvägsinfektion.

. Rektal undersökning av prostata för att bekräfta diagnosen och utesluta andra sjukdomar.

. Blododling vid allvarliga akute prostatit.

. Upprepad prostata sekret odling för att fånga vilka typ bakterie eller svamp och vilka behandling som behövs.

. Könssjukdomsprover.

. PSA tas vid misstänkt prostatacancer vid prostata palpation.

. Cystoskopi undersökning (titta i urinröret med en kamera) för att ut sluta urinrörs förträngning, obstruktion i ejakulation kanalmening och andra förändringar i prostata och urinblåsan.

. TRUL (ultraljud prostata undersökning genom ändtarmen) för att ut sluta prostata abscess, cystor, förkalkning, missbildning i reproduktiv organet och cancer.

. TRUL+ Biopsi (ultraljud prostata och cell provtagning) för att ut sluta prostatacancer och bekräfta prostatit diagnos.

. Magnetröntgen bäcken för ut sluta förändring i bäcken organ och skelettet.

 

Behandling

    . Undvika vad som orsaker prostatit, andra livsstil, börja utföra avslappningsövningar.

    . Antiinflammatoriska läkemedel fungerar som smärtlindring och sväller av prostata.

Antibiotika vid bakteriell prostatit efter odling och resistans bestämning för att ge rätt antibiotika. Även kan ges vid icke bakteriell prostatit för att komma åt dem organism som vi inte kan odlas. Antibiotika behandling ger ofta gott resultat i mer än 40 % av patienter.( men det kan vara antiinflammatorisk effekt eller placebo).

    . Alfa blockar hjälpa till att slappna av musklerna i prostata och urinblåshalsen, vilket lindrar symptomen.

    . Prostatamassage har en roll i icke bakteriell prostatit behandling. Massagen görs med special teknik för att inte skada vävnader och förvärra tillståndet.  Massagen tömmer det sekret som fastnar i prostatakörtel, minska inre tryck i prostatan och lindrar symptomen.

Det kan göras 2-3gånger/vecka under 2-3 veckor och för vissa ge lång bestående smärtlindring.

     . Finastrid och Avodrat bevisat att de har en lindrig effekt på de svårbehandlad prostatit (även på patienter som har liten prostata volym) men biverkning(tappar lusten till sex, ED, bröst blir större och ömmar) leder ofta till att patienten slutar ta medicinen.

     . Antidepressiva hjälper vid kronisk prostatit när man drabbas av ångest och depression av kronisk smärta och rädsla av cancer.

     . ESVT (Elektromagnetiskchockvågs behandling) visar mycket goda resultat för behandling av CPPS. Det hjälper att minimera intensitet och frekvens av kronisk bäckenbotten smärta. Mekanismen är inte helt klart än men största sannolikhet är relaterat till den ökad blodflödet i prostata och bäckenmuskel. Som är va referat vid de flesta forskning resultat.  Det hjälper läkningsprocessen i nerv och muskel skada som skede i samband inflammationen och minskar prostata och bäckenmuskel spasm.

Behandling är säkert, enkelt, smärtfritt. Det är 6 behandling ges under 3 veckor (2 gånger/vecka) varje behandling tar 30 min. Behandling kan upprepas efter 3 månader vid behov.

 

     . Värmebehandling man bränner eller kokar prostatakörteln och dess inre nerver med högenergi radiovågor eller mikrovågor som producerar hög värme i prostata. Metoden används på de fall som har mycket svåra besvär och inte reagerar på ovan nämnda behandlingar.

     . Kirurgi

- Resektion av ejakulationskanal mening vid obstruktion så sädestömningen blir lättare och stagnationen i prostata minskar.

- TURP, ett kirurgiskt ingrepp där man hyvlar prostatavävnad genom urinröret.

- Minimal resektion för att tömma en abscess i prostata eller för att evakuera stora mängder av förkalkning i prostata som orsakar kronisk bakteriell prostatit.

Radikal resektion görs endast vid mycket svårbehandlad bakteriell prostatit som inte blivit bättre med alla behandlingsmetoder som nämns ovan. Kräver att patienten är klar med sin familjeplanering. Efter operationen kan man inte skaffa barn eftersom sädesvätskan går in i urinblåsan efter operationen.  

bra urologe,urologo,urolog,urologia,urologen,urolog stockholm,urologifocus,urolog liljeholmen,urolog skärholmen,urolog prostata,bra urolog stockholm,urolog liljeholmen,urolog skärholmen,urolog odenplan,urolog utan remiss,urolog bergshamra,urolog sabbatsberg,urolog södertälje,urolog nacka,urolog sös,urolog stockholm privat,urolog stockholm sophiahemmet,urolog stockholm drottninggatan,urolog stockholm akut,urolog stockholm östermalm,urolog stockholm odenplan,urolog stockholm sabbatsberg,urolog stockholm bergshamra,urolog stockholm liljeholmen,urolog stockholm hötorget,urolog stockholm utan remiss,

 Drottningatan 65 11136 Stockholm
 +46 8 611 82 50
 +46 8 611 82 55
skicka via kontakt meny
   
Öppettider:  
Måndag – Torsdag 08:00 - 17:00
Fredag 08:00 - 16:00
Lunchstängt 12:00 - 13:00