Varicocele är en samling av utvidgat vener(blodkärl) bredvid och ovanför testikel. Det liknar åderbråck i benen. Den kan variera i storleken och mera vanligt på vänster sidan.
Varicocele är vanligt hos unga män, en av sju utvecklar varicocele mellan 15 och 25 års ålder.
Normalt den är symptom fri. När varicocele blir stor, man känner en mjukdel förändring och tyngd känsla i pungen ofta när man stor länge och den försvinner när man ligger på rygg.
Varicocele kan leda till infertilitet och försämra testikel utveckling vid tonårsålder.
Den diagnostiseras vid klinisk undersökning men om den utvecklas akut på en man över 40 års ålder och speciellt på höger sidan det krävas mera undersökning med ultraljud och datatomografi.

Behandling:

Inga symptom ingen behandling.
Vid symptom eller infertilitet, kirurgisk eller radiologisk intervention krävs.

Atherom är en benign retentionscysta som innehåller talg. Den uppstår när utförsgången från körteln blivit tilltäppt. Den kan vara en eller flera och kan bli riktig stor (flera cm i storlek) om den lämnas utan behandling. Det är icke smärtsamt tills den bli infekterad.  Den kan tömma sig spontant av en tjock vit talg.

Behandling:
Har inga besvär, ingen behandling motiveras.
Kirurgi vid upprepade infektioner, om det är mycket stort eller kosmetiskt.

Det är en sällsynt godartad lokal bildning av flera, gulaktiga, smärtfria, hårda knölar i pungvägen. Orsaken inte helt klart, men histologisk undersökning visar omfattande nedfall av calcium i huden som orsaker förkalkning.

Behandlas med kirurgisk avlägsning.

 

Testikelcancer är den cancer formen som är dramatisk förbättrad sin överlevnad från10 % till drygt 95 % sedan sjuttiotalet. Tack vara förbättrad diagnostiska och kirurgiska tekniken samt de revolutionära cytostatika och strålbehandling.

Testikel cancer drabbar män mellan 25 och 40 års ålder. Det är mycket ovanligt att drabba män över 55 års ålder.
Testikelcancer mer vanlig hos vita män i norra Europa och det kan vara på grund av en genetiskt eller miljöfaktor.
Risken ökar hos infertila män, och män med retentio testis (testikel finns inte i pungen men kvar i buken) eller de som har HIV. Testikelcancer kan drabba en eller båda testiklar.

Symptom
Ofta asymtomatisk, men man känner en knöl eller ojämnhet i testikel.
Tyngdkänsla i pungen, värk eller diffusa obehag från testikel. Brösten kan bli större.
Vid cancer spridning man kan få konstant smärta i testikel, ljumsken, buken och ryggen. Andning svårighet, viktnedgång.
Män mellan 25 och 55 års ålder bör undersöka sina testiklar regel bonden.

Hur undersöka man testikeln

Utseende: stå rakt fram en spegel i ett varmt rum, båda testiklar ska vara nästan jämna i storleken och form och de hänga i rätt rak riktning, och har ingen utbuktning. Vänster testikel normalt ligger lägre än den högra
Palpation: Känna med tummen och pekfingret på testikel, en i taget och jämföra. Testikel ska vara oval med slät och jämn ytan. Den ska vara fast konsistens(like som en hård kokt ägg) och icke smärtsamt.
Om testikel har ojämn ytan, har något förhårdnad, har förlorat sin ovala form, eller smärtsamt vid undersökning du bör söka en urolog.

En film clip:

Är en onormal säck som utvecklas i bitestikel kanaler, där mogna och transportera spermie. Säcken fylls med sädesvätska. Generellt det ger inga symptom tills den blir stor, tungt och tar stor plats, då stör den dagliga aktiviteter. Orsaken inte helt klart men det kan vara relaterat till blockering i bitestikel kanaler. Det kräves inge behandling så länge man har inga besvär. När det bli stor och störa dagliga aktiviteter kirurgi är aktuellt.

Är en vätskefylld säck som sitter runt testikel. Det är en godartad åkomma, kan drabbas barn och vuxna. Det försvinna spontant på barn och mycket sällen på vuxna. Det ofta ger inga symptom, tills det blir stor och stör den dagliga aktiviteter. Orsaken är inte helt klart på de flesta fall men i vissa fall kan utvecklas efter inflammation eller testikel skada. Behandlas kirurgisk vid symptom.