Exempel på enkla åkommor är sten i urinvägarna, En annan orsak kan till exempel vara njursjukdom. Det kan också bero på en tumör i urinvägarna. Urinrörsinflammation eller förträngning, prostataförstoring, polyp, kondylom i urinvägarna, kraftig urinvägsinfektion, eller inflammation i njurkärlsväggen.Vissa mediciner, exempelvis Aspirin och blodförtunnande medel kan ge blod i urinen. Njurtrauma och även intensiv fysisk träning kan leda till blod i urinen. Exempel på allvarliga åkommor är cancer i nedre eller övre urinvägarna. Blod i urinen utreds med urinprov, cystoskopi (man tittar in i nedre urinvägarna med en kamera genom urinröret), datortomografi och cytologi (mikroskopisk undersökning av cellerna I vätskan som tas från urinblåsan).

 

Du kan också få blod i urinen om du har ansträngt dig kraftigt fysiskt eller har fått ett slag mot njuren. Då går det snabbt över och är oftast ofarligt. Om det bara finns en liten mängd blod i urinen brukar det inte synas, men det upptäcks vid ett urinprov. Orsakerna till att det har läckt små mängder blod till urinen är oftast lättare irritationer i urinröret, urinblåsan eller prostatan. Det händer att barn har blod i urinen, men det är inte så vanligt. Urinen är vanligtvis gul, ljusare eller mörkare beroende på hur mycket man har druckit. Urinen kan bli rödfärgad om du har ätit rödbetor eller tagit något läkemedel som innehåller röda färgämnen.

 

 Boka tid utan remis hos Bäst Bästa Bra Urolog Urologi Klinik Stockholm Sverige Boka tid utan remis hos Bäst Bästa Bra Urolog Urologi Klinik Stockholm Sverige